Jubileu de aur al doamnei Greta BĂLAN: o poveste de succes în cariera unei profesoare - Consiliul Editorial (One Health & Risk Management, 2023)
O călătorie impresionantă în lumea cunoașterii a început pentru doamna Greta Bălan în anul 1992, când a pășit pragul USMF „Nicolae Testemițanu”. A ales să urmeze calea medicinei preventive, o decizie ce i-a definit viitorul și i-a pus în valoare pasiunea pentru sănătatea publică. În anii 1998-2000, a ales să-și continue formarea și activitatea profesională în cadrul Catedrei de microbiologie, virusologie și imunologie, în căutarea unei înțelegeri profunde a acestor domenii esențiale. Rezultatul acestor eforturi a fost obținerea titlului de magistru în profilul „Microbiologie”, o realizare care a atestat nu doar abilitățile ei academice, ci și angajamentul pentru a se implica în studiul detaliat al microorganismelor și imunității umane. Începând cu anul 2000 și până în 2012, doamna Greta Bălan a desfășurat o activitate susținută în cadrul Catedrei de microbiologie și imunologie, în calitate de asistent universitar. În anul 2008, a susținut cu succes teza de doctor în științe medicale cu tema „Elaborarea și evaluarea metodelor rapide pentru diagnosticul de laborator al infecțiilor tractului urinar". Între anii 2006 și 2008, aprofundându-și expertiza, a urmat programul de rezidențiat cu specializarea în Microbiologie. Din anul 2012 și până în prezent, a continuat să-și consolideze contribuția în calitate de conferențiar universitar și șef de studii la Catedra de microbiologie, virusologie și imunologie. În perioada 2014 - 2016, doamna Bălan și-a extins orizonturile academice și profesionale prin înrolarea în programul Școlii de Management în Sănătate Publică. Acest demers a culminat cu obținerea titlului de master în Managementul Sănătății Publice, dovedindu-și astfel angajamentul față de învățarea continuă și dezvoltarea într-un context în continuă schimbare. În anul 2022 susține cu brio teza de doctor habilitat în științe medicale „Compuşi noi cu acţiune asupra microorganismelor izolate din ulcere trofice”, tot în acest an devine șefa Disciplinei de microbiologie și imunologie. A publicat cca 200 de lucrări științifice și metodico-didactice. Parcursul profesoarei Greta Bălan, de la înmatricularea plină de speranță în 1992 până la realizările sale în microbiologie și imunologie, ilustrează frumusețea căutării continue a cunoașterii și puterea de transformare a educației într-o forță motrică pentru schimbare și progres. Mulți ani prosperi, Doamnă Greta BĂLAN! Cu profund și deosebit respect, consiliul de redacție al Revistei One Health & Risk Management