Argumentarea edicației mediciniștilor privind impactul schimbărilor climatice asupra sănătății (One Health & Risk Management, 2023)
Introducere. În ultimul timp tot mai mult se vorbește despre schimbările climatice, încălzirea globală și consecințele asupra mediului și sănătății umane. Pe baza datelor sondajelor și a interviurilor, savanți din România, Belarus, Franța, Germania, Statele Unite ale Americii, Marea Britanie confirmă necesitatea instruirii mediciniștilor ,și nu doar, privind  efectele și impactul schimbărilor climatice.Scopul. Evidențierea argumentelor în vederea conștientizării de către mediciniști a impactului schimbărilor climatice asupra sănătății populației.Material și metode. În vederea realizării scopului cercetării au fost căutate, pentru perioada anilor 2017-2023, articole științifice pe motorul de căutare web Google scolar, folosind căutarea avansată și cuvintele-cheie în limba engleză: schimbarea climei și sănătate umană în limba engleză. Din primele cinci pagini analizate au fost selectat 14 articole care au fost relevante tematicii.Rezultate. Profesioniștii din domeniul sănătății trebuie să conștientizeze impactul schimbărilor climatice asupra sănătății și să fie competenți să ia măsuri comportamentale corecte în tratamentul pacienților și în monitorizarea sănătății publice. În caz contrar, va fi dificilă atenuarea și adaptarea la schimbările climatice pentru a evite consecințele cele mai dăunătoare.Studiile arată că lucrătorii medicali nu sunt suficient pregătiți privind impactului pe sănătate al schimbărilor climatice. În informațiile publicate, majoritatea participanților la diverse studii nu manifestă cunoștințe suficiente în conduita pacientului pe timp de caniculă. În atelierele organizate în 2017 la Conferința Asociației pentru Educatorii Profesioniști în Sănătate din Australia și Noua Zeelandă și la Summitul Global privind Clima și Sănătatea de la Bonn, nu a fost identificat nici un răspuns substanțial la întrebările despre includerea în curriculumul din școlile de medicină a aspectelor de asociere a stării de sănătate cu schimbările climatice.În literatura de specialitate sunt puține exemple în care schimbările climatice și sănătatea ar fi integrate într-un curriculum pentru învățământul medical. Întrucât schimbările climate se resimt tot mai mult, unele instituții de învățământ medical pun accent pe acumularea cunoștințelor despre sănătate în relație cu schimbările climatice. De exemplu, în Marea Britanie, Consiliul Medical General a elaborat un ghid de educație medicală cu cele mai bune dovezi care oferă un cadru adecvat educației profesiilor medicale. Federația Internațională a Asociațiilor Studenților în Medicină, în colaborare cu Organizația Mondială a Sănătății și Alianța Națiunilor Unite pentru Educația, Formarea și Conștientizarea Publică a Schimbărilor Climatice, a elaborat un manual de instruire privind climă și sănătate.Concluzii. Cunoașterea și înțelegerea schimbărilor climatice și a consecințelor asupra sănătății umane sunt un imperativ al timpului. Absolvenții de medicină trebuie să înțeleagă consecințele negative asupra sănătății ale efectelor meteorologice extreme (valuri de căldură, inundații), precum și perturbarea acestor evenimente asupra sistemelor de sănătate. Comunitatea are încredere în profesia de medic și consideră medicii ca modele și agenți de schimbare.
Keywords: schimbări climatce; cunoștințe despre schimbarea climei; mediciniști; instruire