Estimarea igienică a stării de sănătate a lucrătorilor expuși riscului acțiunii pesticidelor (One Health & Risk Management, 2023)
Introducere. Sănătatea constituie valoarea cea mai de preţ și o componentă de bază a dezvoltării și prosperării sociale. O preocupare a sănătății publice este domeniul de gestionare a pesticidelor – surse de pericol pentru sănătatea angajaților. Deşi pesticidele sunt dezvoltate prin proceduri foarte stricte de reglementare pentru a acționa cu siguranță rezonabilă şi cu un impact minim asupra sănătăţii umane, astăzi mai există preocupări cu privire la riscuri pentru sănătate ce rezultă din expunerea profesională.Scopul lucrării vizează analiza statistică a numărului de lucrători expuși acțiunii pesticidelor și a datelor privind starea lor de sănătate.Material şi metode. Întru realizarea scopului, s-a evaluat desfășurarea examenelor medicale ale persoanelor expuse acţiunii factorilor de risc profesional, analizând „Raportul statistic privind supravegherea și controlul de stat a sănătății publice”.Rezultate. Antrenarea lucrătorilor din domeniul agrar în procesele de gestionare şi de aplicare a pesticidelor ne invocă argumente în susținerea afirmației privind riscurile pentru sănătatea lor. Chiar utilizarea de rutină a pesticidelor poate prezenta risc major pentru sănătatea agricultorilor atât pe termen scurt, cât şi pe termen lung. În anul 2022, în republică își desfășurau activitatea 488 de obiective care au gestionat fluxul pesticidelor, dintre care 295 – depozite de păstrare și 193 – magazine ce au comercializat produsele în cauză. Estimând igienic datele examenului medical periodic al persoanelor implicate în agricultură, am constatat că 6435 au fost supuse examenului medical, din care examinate au fost 5613.  5565 au fost admise la lucru de bază, 38 au fost transferate temporar, iar 10 – transferate permanent la alt loc de muncă. La 242 de angajați au fost depistate pentru prima dată boli generale. Cunoașterea și monitorizarea factorilor ce pot duce la apariţia stărilor premorbide și morbide, elaborarea măsurilor de prevenție pentru sănătatea populației au o mare însemnătate în plan medical. Cât timp persistă aceste riscuri în procesul de activitate, siguranța sănătății angajaților din domeniul de gestionare a pesticidelor rămâne a fi o problemă primordială.Concluzii. Principiul fundamental în asigurarea sănătăţii populaţiei este profilaxia, iar controlul sănătăţii este o obligaţie a fiecărui om.  Întrucât expunerea la pesticide prezintă un pericol continuu pentru sănătate, examenele medicale de calitate au o importanță majoră, deoarece nu doar preîntâmpină expunerea persoanelor cu patologii cronice la condiţii de muncă care ar putea agrava starea sănătăţii, ci asigură și diagnosticarea timpurie a stărilor premorbide.
Keywords: sănătate; lucrători; risc; pesticide; examen medical