Aspecte teoretice ale calităţii vieţii pacienţilor cu cancer (One Health & Risk Management, 2023)
Introducere. Calitatea vieţii este un indicator al sănătăţii, atât pentru populaţie, cât şi pentru guverne şi se impune prin realizarea de moduri de viaţă favorabile sănătăţii. Nu trebuie ignorat nici un moment faptul că conceptul de calitate a vieţii are o dezvoltare largă care, în mare măsură, nu are legătură cu medicina. În al doilea rând, se poate vorbi de calitatea vieţii corelată cu sănătatea. Această definiţie plasează centrul problemei în zona voinţei şi capacităţii individului de a comunica şi a participa la realizarea propriului destin, a propriei „calităţi a vieţii”. Contribuţii la circumscrierea calităţii vieţii au avut, sociologii, psihologii, politicienii, filosofii, medicii şi chiar companiile de asigurare de sănătate. Calitatea vieţii reprezintă un termen descriptiv care se referă la starea de bine emoţională, socială, fizică şi la abilitatea de a funcţiona normal, reprezentând un important punct final de evaluare a tratamentului anticanceros. Evaluarea nivelului calităţii vieţii, precum şi reducerea simptomatologiei sunt măsuri indicate în cazul tuturor pacienţilor cu cancer, dar mai ales la cei cu metastaze care au urmat doar tratamente paliative (radio şi/sau chimioterapie). Pentru câteva tipuri de cancer, evaluarea globală a calităţii vieţii, precum şi a nivelului de performanţă al pacientului, se află printre cei mai puternici predictori privind răspunsul la terapie sau la rata de supravieţuire.Scopul. Evaluarea calităţii vieţii înainte de încercarea unei terapii şi la finalul acesteia, precum și la testarea mai multor terapii pentru a vedea care din ele produc modificări mai semnificative la nivelul calităţii vieţii, putându-se recurge şi la realizarea unor evaluări intermediare.Material și metode. A fost realizat un studiu bibliografic, prin căutarea cuvintelor cheie: „patologia canceroasă”, „calitatea vieții” „tulburări comportamentale” scrise în limba engleză și română pe motorul de căutare Google. Rezultatul căutării a indicat 62 de surse, din ele au fost disponibile în tex deplin 24 de surse, analizate au fost 19 surse relevante tematicii.Rezultate. Conform informației din sursele analizate, experienţele anterioare în legătură cu această boală au un impact de lungă durată atât asupra perceperii stării de sănătate, cât şi asupra comportamentului.  Cancerul determină o serie de modificări în stilul de viaţă, atât al pacientului, cât şi al familiei acestuia. Spitalizările prelungite, costul tratamentelor, teama de invaliditate sau de pierderea independenţei, abandonul serviciului determină o serie de schimbări de roluri, la care pacientul trebuie să se adapteze. Un număr mare de pacienţi prezintă tulburări de somn, modificări ale poftei de mâncare, dereglări la nivelul relaţiilor sexuale, schimbări ale imaginii corporale, precum şi modificări în activităţile fizice şi sociale.Concluzii. Calitatea vieţii, un termen descriptiv care se referă la starea de bine emoţională, socială, fizică şi la abilitatea de a funcţiona normal, reprezintă un important punct final de evaluare a tratamentului anticanceros. Experienţele anterioare în legătură cu această boală au un impact de lungă durată atât asupra perceperii stării de sănătate, cât şi asupra comportamentului.
Keywords: calitatea vieţii; cancerul; tulburări comportamentale