(untitled) (One Health & Risk Management, 2023)
Introducere. Gripa, infecțiile acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS) și ale infecțiilor respiratorii acute severe (SARI) sunt maladii infecțioase care necesită o atenție sporită datorită nivelului de morbiditate și mortalitate ce îl cauzează, producând un impact negativ asupra sănătății populației, sistemului de sănătate și nemijlocit asupra economiei naționale. Sistemul național de supraveghere a gripei, I!CRS și S!RI este ajustat la cerințele OMS, ECDC și CDC. Scopul. Analiza epidemiologică a gripei, IACRS și SARI în Republica Moldova în sezonul gripal 2022/2023, perioada săptămânilor 40/2022-10/2023. Material și metode. Datele epidemiologice au fost colectate săptămânal prin intermediul sistemului național de supraveghere și monitorizare a gripei, IACRS și SARI din toate teritoriile administrative conform ordinului Ministerului Sănătății al Republicii Moldova. Rezultate. În sezonul gripal 2022/2023, săptămânile 40/2022 -10/2023, gripa a avut o răspândire geografică extinsă cu o intensitate joasă a procesului epidemic. Primul caz de gripă a fost înregistrat în săptămâna 41/2022, iar cele mai înalte niveluri au fost înregistrate în săptămâna 51/2022 și 01/2023, câte 210 (8,1/100000) cazuri. În perioada menționată au fost înregistrate în total 1 817 cazuri de gripă (69,8/100000), de 5 ori mai multe cazuri comparativ cu aceeași perioadă a sezonului precedent. Preponderent gripa a afectat grupa de vârstă 0 -14 ani (61%), la fel ca și în sezonul precedent (64%). În perioada săpt. 40/2022 -10/2023, au fost înregistrate 232522 (8929,4/ 100000) cazuri de IACRS, cu 58% mai multe cazuri comparativ cu aceeași perioadă a sezonului precedent. Morbiditatea prin IACRS a început de la 215,9/100000 de cazuri în săptămâna 40/2022, apogeul fiind în săptămâna 51/2022 cu 636,3/100000 de cazuri, depășind nivelul de intensitate foarte înaltă (608,9/100000) și coborând lent la 300,5/100000 de cazuri în săptămâna 10/2023. Pragul epidemic de 283,6/100000 a fost depășit în săptămânile 46/2022-10/2023. I!CRS a afectat preponderent grupa de vârstă 0-14 ani (61%), la fel ca și în sezonul precedent (59%). În total 9701 (372,5/100000) de cazuri de SARI au fost înregistrate în perioada săptămânilor 40/2022-10/2023, cu 9% cazuri mai puține comparativ cu aceeași perioadă a sezonului precedent. Morbiditatea prin SARI a variat între 10,5/100000 și 21,6/100000 de cazuri săptămânal. Grupa a afectat persoanele cu vârstade 0-14 ani – 55%, comparativ cu 37% în sezonul precedent. Distribuția cazurilor în dependență de sex a infecțiilor nominalizate au fost practic similare, neevidențiind un anumit tip de gen predominant. În perioada săptămânilor 40/2022-10/2023 au fost înregistrate 4 cazuri de deces confirmate cu virusul gripal de tip A (3-A(H1N1) pdm09 și 1-A(H3N2)) în centrul, nordul și teritoriul de est al Republicii Moldova. În sezoanele 2020/2021-2021/2022 nu a fost înregistrat nici un caz de deces cauzat de gripă. Concluzii. Sistemul național de supraveghere și monitorizare a gripei IACRS și S!RI face posibilă monitorizarea evoluției procesului epidemic în timp real și spațiu geografic și favorizează intervenția promptă cu măsuri de control și răspuns în dependență de situația epidemiologică.